RULES BEACH 5S RUGBY – WORLD RUGBY

SPELREGELS BEACH 5s RUGBY - WORLD RUGBY

Het Beach 5s Rugby wordt met 5 spelers gespeeld en is een straight-forward en makkelijk te begrijpen contact sport. Er zijn duidelijke en voor North Sea Beach Rugby geldende officiële spelregels World Rugby  Een BRA waarbij alles draait om snelheid en spanning.  Het Beach Rugby (Beach Fives Rugby) wint steeds meer aan populariteit bij zowel spelers als toeschouwers en is door de opzet bij uitstek geschikt voor live beeldverslaggeving. 

 

Er is een regel die essentieel is voor het Beach Fives Rugby - World Rugby en iedereen moet weten en onthouden: de 2 seconden regel

Wanneer een speler met bal in contact gaat of wordt getackeld door een tegenstander moet de speler binnen 2 seconden de bal passen of vrijgeven. De 2 seconden regel maakt dat het spel overzichtelijk is en er in een hoog tempo verder kan worden gespeeld en de wedstrijd levendig blijft. Spelers worden door deze regel gestimuleerd in behendigheid (balskills) en snelheid. En de kans op blessures wordt sterk verminderd.

Verdere spelregels Beach 5s Rugby (voor een compleet overzicht download de spelregels Beach Fives Rugby - World Rugby*)

 • Het beach fives rugbyveld heeft een totale lengte van 31 meter (speelveld van 25 meter en 2 trygebieden van 3 meter) en een totale breedte 25 meter.
 • Een team bestaat uit 5 veld spelers en maximaal 7 wisselspelers zijn toegestaan.
  De wisselspelers mogen in het veld komen zonder de scheidsrechter hier toestemming voor te vragen. Dit mag alleen gebeuren als het spel stil ligt.
  Spelers moeten op 1 meter van de zijlijn in het midden klaar staan. Het veld verlaten mag op iedere plek gebeuren.
  Wanneer de scheidsrechter ziet dat een team meer dan 5 spelers heeft kan hij elke actie die hierna is gedaan herroepen tenzij de tegenstander voordeel heeft gehad (Voorbeeld 1: een try is gescoord en het verdedigende team heeft 6 spelers - de try wordt goedgekeurd. Voorbeeld 2: een try is gescoord en het aanvallende team heeft 6 spelers - de try wordt afgekeurd).
 • Alleen de aanvoerder van het team mag bij de scheidsrechter vragen om uitleg of attenderen op hinderlijke overtredingen in het spel, bijvoorbeeld 6 spelers op het veld.
 • Een try is 1 punt en er zijn geen kicks na een try.
 • De bal waarmee wordt gespeeld moet een nummer 4 zijn
 • Het is niet toegestaan de bal te kicken
 • Line-out en scrums bestaan niet in Beach Rugby. Spelhervattingen gebeuren door een free kick.
 • Op het moment dat een speler contact heeft met een tegenstander (bijvoorbeeld getackeld) moet deze de bal binnen 2 seconden passen of vrijmaken voor een medespeler. Wanneer dit niet gebeurd dan krijgt de tegenstander de bal.
 • Na het scoren van een try wordt het spel vanaf de middellijn hervat met een free kick door het team welke de try heeft tegengekregen. Het team welke de try heeft tegengekregen mag de bal snel naar de middenlijn brengen en het spel hervatten. Dit zonder een  forward pass. Is dit niet mogelijk dan moet er gewacht worden dat de tegenpartij weer opgesteld staat.
 • De afstand van de bal bij een strafkick of aftrap bedraagt 5 meter. Als deze afstand niet wordt nageleefd dan zal de scheidsrechter een 5-meter penalty toewijzen.
 • Een wedstrijd bestaat uit 2 maal 5 minuten met 3 minuten pauze.
 • Als een wedstrijd eindigt in een gelijkspel wordt er gespeeld met een extra onbeperkte speeltijd onder de under the sudden-death rule. Het eerste team welke scoord heeft gewonnen.
 • Als tijdens de kwalificatieronden teams dezelfde uitslag hebben dan zal het team met het hoogste aantal tries verder gaan.
 • Wanneer een aanvallende speler de bal heeft gedragen in het trygebied dan heeft deze 3 seconden om de try te maken. Gebeurd dit niet dan krijgt het verdedigende team een free kick op 5 meter van de achterlijn.
 • Wanneer een speler een try scoort dan moet de de speler de bal op de plek laten waar de try is gemaakt. Doet de speler dit niet dan krijgt de verdedigende party een free kick op de middenlijn. De speler die de overtreding heeft gemaakt krijgt een tijdstraf van 2 minuten.
 • Spelers moeten voor rugbysport geschikte kleding met rugnummers dragen en niet bijvoorbeeld t-shirts die makkelijk scheuren. Voor aanvang van de wedstrijd wordt dit gecontroleerd door hetzij scheidsrechter hetzij andere verantwoordelijken voor het toernooi.

Spelregels Beach 5s Rugby (Beach Fives Rugby) zijn conform de EBRA (European Beach Rugby Association) en World Rugby.

*North Sea Beach Rugby probeert altijd up-to-date te zijn met de spelregels maar kunnen niet garanderen dat de laatste wijzigingen al zijn doorgevoerd op de site. Ook kunnen de regels van World Rugby door de EBRA worden aangepast als dit het Beach Rugby ten goede komt.

Voor vragen of onduidelijkheden mail ons gerust.